România furată. Cantacuzino, un institut fără vaccin împotriva furtului lui (2023)

Oamenii încă mor de gripă în România. O știm cu toții, iar cifrele oficiale subliniază doar absurditatea: doar în ultima săptămână au murit cinci români din cauza unui virus comun. Deși avem o instituție care are tradiția de a preveni astfel de situații. De-a lungul timpului, instituțiile la care ne referim au salvat sute de milioane de români de variolă, rabie, rujeolă, tuberculoză, tifoidă, epidemii sau pandemii. A ajutat la eradicarea poliomielitei și a luptat împotriva tifoidei, difteriei și tetanosului în România. În mod ironic, Institutul Cantacuzino este la fel de bolnav și acum, la mai bine de 90 de ani de la înființare. Urmăriți Furată, România – Brandul Digi24 investighează modul în care cel mai mare institut de cercetare a vaccinurilor din Europa de Sud-Est a intrat într-o comă profundă.

Ce spune mama unei fetițe de 12 ani care a ucis și s-a ascuns pe canapea
Momentul cutremurului din Arad
Digistoria - Principalele evenimente din 6 iunie
Unchiul fetei, suspect în caz de cadavre din canapea: „Nu s-a comportat rău în fața noastră”
Crimă îngrozitoare de la București: Cadavrul de pe canapea este cel al unei fetițe de 12 ani
Tânăr din Cluj împușcat în picior de polițiști pentru furt de lemne
Până în 2040, insula gigantică de gunoi din Pacific își va tripla dimensiunea
Explozie mare în trei cartiere ale capitalei
Nistor: Mesajul acum este că greva va continua

Dezastrul de la singurul institut de imunologie și bacteriologie din România a atins apogeul după ce autoritățile nu au reușit să-l aducă la standardele europene.

SOD sau sucul de orz în fiole este încă singurul produs fabricat și vândut de Institutul Cantacuzino din România.

Investiția de salvare a institutului începută în urmă cu opt ani este un regres fatal.

În 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii a împrumutat de la Banca Mondială 11,5 milioane de euro. Institutul va primi aparatură modernă. Fără noua tehnologie, Cantacuzino nu mai este aprobat pentru producerea de vaccinuri și seruri.

Singurul laborator BSL3 din țară, care a costat 1,4 milioane de euro pentru echipare, are sisteme de purificare a aerului din interior pentru a preveni contaminarea probelor și pentru a proteja cercetătorii de boli.

Totodată, accesul în laborator este controlat în caz de utilizare și personalul poate intra în încăpere doar cu echipament de protecție. Aici, oamenii de știință ar trebui să folosească microscoape de înaltă performanță pentru a analiza substanțele cu risc de infecție și pentru a detecta, de exemplu, antraxul sau virusul West Nile.

Laboratoare de înaltă performanță fără camere curate

Pentru a da în funcțiune laboratorul a trebuit să fie construită o anticamera de decontaminare în valoare de 70.000 de euro. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu a inclus muzeul în planul inițial.

Restul de 10 milioane de euro de la Banca Mondială vor fi folosiți pentru unitatea de producție a vaccinului european standard.

Institutul a cumpărat mașinile complexe și a plătit pentru servicii de instruire și asistență tehnică.

Partea veche renovată a institutului a funcționat, dar rezultatele nu au fost cele așteptate. Loturile de vaccinuri nu respectă standardele europene.

În 2010, Administrația de Stat a Medicamentului a revocat licența de fabricare a ambelor vaccinuri. La sfârșitul anului 2013, cercetătorii au făcut o ultimă încercare: au vrut să creeze un vaccin antigripal.

Dorințele oamenilor de știință nu au fost implementate 100%. La sfârșitul anului 2013, o ultracentrifugă a eșuat în producție și întregul proces de producție s-a schimbat. Rezultatul a fost sumbru: toate vaccinurile fabricate au fost substandard. Această eroare dă rezultate și astăzi.

Fabricile care produc apă pentru injecție, abur pur și apă pură funcționează non-stop în speranța că într-o zi vor relua producția din cauza riscului ridicat de contaminare.

(Video) Romanian hospitals fill up amid vaccine refusal

„Este necesar pentru fabrică, linia de producție a medicamentelor, dar este o pierdere pentru institut. De la închidere, uzina funcționează continuu (...) la costuri excepționale”, a declarat Adrian Onu, director științific.

Das Erbe des Cantacuzino-Instituts

Pentru fondurile primite în urmă cu opt ani, România a rambursat Banca Mondială în rate până în 2022. Investiția eșuată în sectorul vaccinurilor și a laboratorului de analiză a riscului de boli infecțioase este cea mai recentă dintr-o serie de decizii îndoielnice ale guvernului - condus de institute de cercetare și Ministerul Sănătății.

Prima întrerupere datează de la începutul anilor 1990.Revoluția descoperă că Institutul Cantacuzino are o moștenire bogată: o filială la Iași, un sediu în centrul Bucureștiului, o bază de cercetare de 11 hectare într-una din zonele rezidențiale actuale ale Băneasa București și 15 hectare de teren în Darwari. Comitatul Ilford.

Prima preocupare a guvernului român a fost schimbarea numelui. Institutul de ser și vaccinuri „Dr. Ioan Cantacuzino” devine consiliu autonom „Institutul Cantacuzino”.

Regimul nu i-a schimbat viața: 90% din veniturile sale provin din surse proprii, restul provin din contracte de cercetare finanțate de stat.

„Încă înainte de anii 90, institutul nu a susținut existența unei baze materiale tehnologice. Finantându-se, chiar și-a asigurat existența și nu dezvoltarea pe termen lung”, a spus fostul director Marian Neguș.

Zece ani mai târziu echipamentul a fost achiziționat și folosit

În 1994 Regia a fost dizolvată și Cantacuzino a devenit „instituție publică de cercetare extrabugetariană”. Tehnologia este blocată la nivelul anilor 70-80, încă se fabrică aproximativ 30 de produse, în timp ce mari companii farmaceutice străine au început să intre pe piața românească.

Guvernul lui Nicolae Văcăroiu a decis să folosească 4 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru reamenajarea institutului.

S-au cheltuit bani în toate departamentele, dar nicio linie nu a fost complet reproiectată. Folosind exemplul departamentului de vaccinuri, conducerea institutului a cumpărat o mașină de umplere a flacoanelor și a folosit-o zece ani mai târziu.

România s-a pregătit mereu să adere la Uniunea Europeană.

„Ministerul nu a înțeles că produsul Institutului Cantacuzino este de fapt produs propriu, este al său, nu aparține nimănui. Așa că a trebuit să intervină și să spună, să facem un plan. „Undeva să aruncăm niște bani dintr-un colț al bugetului de stat și astfel să-ți asigure sprijin pentru anumite produse”, a spus fostul director Marianne Neguts.

panaceu

În 1999, producția de vaccinuri împotriva rabiei și holerei a fost oprită din lipsă de tehnologie și de bani. Pe lângă produsele din portofoliul institutului, se mai fabrică imunostimulante.

În 2001, stăteam la coadă la ușa institutului de cercetare să cumpăr cevaCandace– Un medicament injectat care stimulează sistemul imunitar al organismului.

«La un moment dat, mulți oameni au știut că poate preveni cancerul. Sau o știi imediat când o spui: Previne cancerul. Toată lumea se grăbește. „Începi să te întrebi la ce vârstă ar trebui să începi să o faci”, a spus Andrei Kombiescu, primul președinte al Institutului Cantacuzino din decembrie.

„Cantastimul s-a dovedit a fi eficient într-o varietate de tipuri de cancer”, a spus Akadem. prof. dr. Mircea Ifrim, secretar general al Facultății de Științe Medicale.

Acesta nu a fost singurul lichior magic produs de Cantacuzino care a fost împotriva standardelor europene. Sylvia Hoişie face parte din echipa care a inventat faimosulPolizaharide.

«Rezultatele la animale sunt foarte bune, dar trebuie să ne asigurăm că la om este la fel... și atunci suntem cobai. Toți cei care lucrează, ne injectăm și vedem că nu suntem morți. Primul lot a fost realizat în 1965 în cantități de 10-15 fiole. A fost primul serial de producție și, după cum vă puteți imagina, nu mulți oameni au beneficiat de el”, își amintește Sylvia Hoișie.

După ce a produs peste 15 milioane de doze pe an timp de aproape 50 de ani, Polidinul a dispărut din cauza unei linii de producție învechite.

„Academia Cantacuzino – o momeală pentru cei care vor să facă profituri ilegale”

În 2002, Cantacuzino a devenit „Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie” şi a fost condus de un director numit de ministrul Sănătăţii.

„Din anul 2000, Institutul Cantacuzino este o momeală pentru cei care vor să facă bani ilegal”, a spus Mircea Ifrim.

Proprietățile institutului devin ținta agenților imobiliari. Baza de cercetare a Baneasa devine o Mecca pentru investitori. Remus Truică, fost șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, a fost unul dintre cei interesați de site.

Angajații, camere ascunse: „A fost ceva dezbatere, dar apoi parteneriatele public-privat au fost la furie și îmi amintesc că toți investitorii au venit așa, uitându-se la ce ai, ce știi și întrebând cât de departe...” este limita.Colegii lui ies la plimbare, se uita la animale, ce frumoase, dar unde este hotarul statiunii? De fapt, este foarte interesat de această țară.Ai venit doar la Touaregs, Merşane, cred că ai spus Truică. Mereu veneau să ne viziteze în curte...”

Aceste zone nu sunt indiferente.Paul al RomânieiDețineți un teren pe locul unei biobaze. Procesul este încă în așteptare, o temă tabu la institut.

Angajati, camere ascunse:„După informațiile noastre, nu întreaga suprafață, ci două hectare, cele două terenuri revendicate de prințul Paul, au fost dobândite mult mai târziu de stațiunea Băneasa... În jurul anilor ’50, exista sentimentul că zona trebuie extinsă. . Ca și atunci a fost din nou o emisiune fără licență bazată pe o decizie politică și acum unii oameni pot beneficia de ea.

Vaccinarea triplă împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului

Mai mult, la începutul anilor 2000, 5 hectare din cele 15 hectare care aparțineau fermei de vite ilfove Dârvari, împreună cu toate clădirile de pe aceasta, au fost transferate lui Radu Miclescu, descendent al inginerului care a deținut terenul înainte de naționalizare. Și-a vândut drepturile oamenilor de afaceri, inclusiv lui George Beckley.

În 2003, institutul a redus producția sub pretenția de a îmbunătăți performanța. Doar zece vaccinuri și injectabile rămân pe lista de prescripții. În același an, Andrei Kombiescu, care a fost director unic al institutului din 1989 până în prezent, a fost acuzat de proastă conducere și și-a anunțat demisia.

În 2001, institutul a achiziționat gratuit pahare și fiole speciale de la Sanimed. Trei ani mai târziu, în schimbul unei datorii,Sanimed devine proprietarul tuturor mediilor de cultură- Solutii pentru multiplicarea microorganismelor in laborator - fabricate si ambalate de Institutul Cantacuzino. Acest lucru face din Sanimed unul dintre principalii furnizori de medii de cultură de pe piața din România.

Director al institutului este numit prof. Marian Neguţ, care lucrează în Cantacuzino încă din epoca comunistă. Anul viitor institutul va testa un vaccin triplu - împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.Deși vaccinul a fost considerat un succes, nu a fost niciodată produs în masă.

Doi ani mai târziu, a declarat ministrul Sănătățiimircahidesa, l-a concediat pe medicul Marian Neguţ, tot pentru slabă performanţă.

„Nu vreau să vorbesc despre asta”, a spus Marian Neguţ.

„Cu tot respectul, nu voi afla detaliile în zece ani. Acesta este un stimulent care este acceptat la nivel de guvern”, a apărat Mircea Sideza.

(Video) Vaccine hesitancy pushes Romania's hospitals to the brink

Marian Neguş a precizat însă că institutul nu avea nicio datorie la momentul demiterii sale şi mai avea în conturi 12 milioane de lei.

Cantacuzino interzis de la licitatie

Marele hit al lui Cantacousinos a venit în 2005, chiar de la fundația care l-a sponsorizat. Ministerul Sănătăţii, condus de acelaşi Mircea Cinteza, a anunţat necesitatea vaccinurilor antigripale pentru perioada 2005-2006: 1 milion de doze şi a organizat întreaga licitaţie, dar pentru prima dată în istorie institutul nu a putut participa.

«Specificațiile includ 1 milion de doze de vaccin antigripal, iar institutul poate produce doar 600.000 de doze, ceea ce este suficient”, a spus profesorul universitar. dr Mircea Ifrim, secretar general al Academiei de Științe Medicale.

„Ei bine... nu-mi amintesc niciun... amănunt despre asta, dar pur și simplu nu a fost posibil... să oferim produse care să respecte standardele de calitate cerute în Europa”, a spus fostul ministru al Sănătății Mircea Cinteza. .

Totuși, Ministerul Sănătății a anunțat că caută o soluție pentru salvarea institutului, aflat deja în dificultăți financiare serioase.

„S-a remarcat că, în ciuda sumelor mari de bani (aproape 4 milioane de euro) cheltuite pentru certificarea GMP (Standard de bune practici implementat de Uniunea Europeană – N.R.) în ultimii ani, vechea conducere a Institutului Cantacuzino, a cheltuit acești bani. . Nechibzuit.” , Institutul Cantacuzino are contracte dăunătoare cu diverși distribuitori (...) Vă asigurăm că în viitorul apropiat vom întreprinde o serie de măsuri de restructurare pentru a ajuta Institutul Cantacuzino să demareze o producție cu finanțare privată pentru A găsi modernizare și dezvoltarea vaccinului romanesc", a apărut într-un comunicat de presă din 2005 al Ministerului Sănătăţii.

Mircea Cinteza este acuzat că a favorizat concurenții institutului

Mircea Sideza a fost șeful Ministerului Sănătății din 29 decembrie 2004 până în 22 august 2005. La organizarea licitației, presa de la acea vreme l-a acuzat că favorizează marile companii din industrie.

Reporter Digi24: Lucrați cu companii care intră pe piața românească pentru a produce vaccinurile și produsele Cantacuzino?

Mircea Cinteza: Personal, nu cred. Sunt specialist cardiovascular.

Declarația de avere din 2005 a făcut exact invers. Înainte de a deveni ministru, Mircea Cinteza a câștigat peste 20.000 de euro din contracte de cercetare, 3.000 de euro din contracte de consultanță și peste 10.000 de euro din sponsorizarea ședințelor pregătitoare. Banii vin de la companii farmaceutice, care produc și vaccinul.

Ministru permanent al Sănătății

un an mai târziu,Biblioteca Eugene NicholasA devenit pentru prima dată ministru al Sănătății și, prin urmare, a acordat o dispensă de trei ani pentru respectarea proceselor de producție. Cu ajutorul unui împrumut de 11,5 milioane de euro de la Banca Mondială în 2007, institutul începe să se modernizeze.

Eugen Nicolaescu spunea: „Din punctul de vedere al institutului de atunci, bietul om a fost copleșit de ceea ce era echipat de zeci de ani și nu putea produce un vaccin antigripal care să respecte standardele europene”.

În 2009, managerul Radu Dorel Lucian a fost înlocuit după ce sindicatul l-a acuzat de proastă conducere. La 1 septembrie a aceluiaşi an a fost numit noul ministru al SănătăţiiIon Bazak, ernannte Radu Iordăchel zum Direktor.

Anul acesta, institutul a reușit din nou să se afirme pe piața producătorilor de vaccinuri. Ministerul Sănătății a comandat 5 milioane de doze de vaccin pentru combaterea pandemiei de gripă porcină.

Adrian VerdinoÎn calitate de șef al ministerului, care este în discuții cu unul dintre cei mai mari producători farmaceutici din lume,Glasco Smith KleinCu toate acestea, corporația multinațională nu vrea să fie făcută responsabilă pentru niciun efect secundar.

Prin urmare, Institutul Cantacuzino a primit comanda, pentru care s-au încasat peste 9 milioane de euro. Muncitorii au expediat doar 2,9 milioane de fiole, dintre care 400.000 au mers în Moldova, iar Cantacuzino a devenit al unsprezecelea producător de vaccin împotriva gripei porcine din lume.

«„Și-a dovedit utilitatea în timpul pandemiei din 2009, când Institutul Cantacuzino a făcut ceea ce trebuia”, a spus Victor Olsavszky, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România.

magazin de seringi

Pentru prima dată în istorie, 8% din populația României a fost vaccinată după decembrie. Pentru institut, certificatul de aprobare de la Ministerul Sănătății a fost doar o ușurare. Cantacuzino a fost inmormantat.

Între timp, directorul institutului Radu Iordăchel a anulat o licitație pentru cumpărarea a 5 milioane de seringi și a organizat de urgență o altă licitație pentru 6 milioane de seringi și fiole.

Institute Pay Winner, Inc.Berteea Distribution Ltd, 1,5 milioane lei.

Oficialii Institutului spun că compania nu este profitabilă deoarece prețurile s-ar tripla.

Personal, cameră ascunsă: „A venit cu răutate, asta e evident. Zona in care sunt injectoarele este curata. El vrea să continue acest stil.”

Compania a fost înlocuită recent deMagda și Claudio PatrasCartierul Prahova din Urlaţi are un singur angajat. În 2009, anul în care au câștigat licitația, au raportat vânzări de puțin peste 1,5 milioane de lei. Asta înseamnă că, pe lângă contractul cu Academia Cantacuzino, a făcut și o afacere de 1100 de lei.

Tot în 2009, Radu Iordăchel a încetat să mai producă vaccinul împotriva tuberculozei, parțial pentru că era sub standardele europene.

„Nu mai este fabricat și vaccinul a fost expediat din Danemarca. În ultima vreme au apărut probleme cu acest vaccin, care s-a dovedit a fi mult mai reactiv decât vaccinul naţional”, explică Marian Neguş, fost director al Institutului Cantacuzino.

Retragerea aprobării pentru produsele injectabile

În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului a revocat Institutului Cantacuzino licenţa de comercializare a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, din lipsa unui certificat de bună practică.

Institutul a fost nevoit să restituie 8 milioane de lei Ministerului Sănătății pentru comandă de vaccinuri antigripal pe care nu le mai produce.

A mai fost amendat de ANM cu 20.000 de lei după ce agenția a descoperit că institutul vinde vaccinuri antituberculoase expirate. Ministerul Sănătății, condus de Cheke Atila, a scos vaccinul de pe piață și l-a concediat pe directorul său.

„Profesionalismul conducerii lasă de dorit. Am schimbat managerii în aprilie și a fost repus în funcție de instanțe peste un an mai târziu. Am făcut ce am putut și ne-am trezit cu situația.” În miezul nopții a căzut peste tine ca pe pătura. (Reporter: Nu l-ai concediat, nu?) Aici discutăm cine coordonează Institutul Cantacuzino. (...) Statutul institutului este de gestiune autonomă și economico-financiară. Este ca o societate comercială autonomă, cu un management autonom care se autoguvernează, fără mijloace de intervenție. Totuși, șeful institutului a fost numit și demis de către Ministerul Sănătății”, a declarat fostul ministru Ceke Atila.

Refuzul de a se transforma într-o societate comercială

În 2010, Gabriel Ionescu a devenit director al institutului. Un an mai târziu, mandatul său s-a încheiat cu demisia sa și Dorel Radu Lucian a revenit la conducerea institutului. De asemenea, nu a stat mai mult de un an pentru că a fost acuzat de proastă conducere.

Vasily KopoiMinistrul Sănătăţii făcuse campanie pentru a transforma institutul într-o întreprindere comercială producătoare de vaccinuri şi alte produse biologice, dar fără rezultat. Propunerea nu a fost acceptată de guvern.

(Video) How to contain the spread of Covid amid vaccine scepticism in Romania? | COVID-19 Special

Tot în 2012, ancheta Secretarului Sănătăţii a scos la iveală că Dorel Lucian Radu a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului să rezilieze licenţele pentru 21 de produse.

Angajati, camere ascunse:„Oricum, nu mai construiesc pentru că nu au permis de construire. Nu ai certificat.”

2012 a fost și primul an de vaccinare antigripală gratuită, iar autoritățile au încetat să mai folosească vaccinul Institutului Cantacuzino pentru că produsul era incompatibil.

Ministerul, condus de Eugen Nicolaescu, devenit pentru a doua oară director al institutului, a dispus retragerea a 338.547 de doze de vaccin antigripal și a cerut institutului să returneze 3 milioane de lei.Avocatul poporului raportează și revizuiește activitățile Institutului.

„Am aflat că Institutul Cantacuzino nu mai funcționează și nu mai produce vaccinuri. Nu pot să cred că un stat poate rămâne fără vaccinuri. Cred că alte interese decât știința sau medicina au prioritate. Ani de gripă.” Injecțiile sunt inutile. Au permis oamenilor de la institut să pledeze vinovați și să neutralizeze acest vaccin. Observați asta atunci când vă alăturați populației'Brom'Ce s-a întâmplat? ', a declarat fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu.

„Unchiul” Polidinos

Un alt vaccin, o altă problemă. Advocate for the People a constatat în 2012 că linia de producție a vaccinului împotriva tuberculozei nu a fost niciodată finalizată, așa că producția a încetat în 2010, dar a necesitat totuși o investiție de aproximativ 140.000 de euro.

Cele 300.000 de doze de vaccinuri antituberculoase produse nu au fost scoase pe piață pentru că nu sunt omologate. Deși fiolele se află fizic în depozit, acestea nu sunt incluse în evidența contabilă.

În 2012, institutul avea în inventar 400.000 de doze de polidin antiinfecțios. De asemenea, nu are licență de vânzare.

„Polidin este divin! Absolut! Întărește imunitatea organismului! Asta face poliția. Intareste imunitatea organismului si organismul raspunde frumos! Știind ce este nevoie și ce nu se mai produce”, spune Mircea Ifrim.

Tot în 2012, fostul director Radu Iordăchel a revenit la muncă după ce o instanță a decis că a fost concediat pe nedrept. Ministerul este obligat să-i plătească salariul înapoi. A deținut funcția până în iulie 2013, când Evgenios Nikolaescu, al doilea ministru al său, l-a demis.

Ulterior, Ministerul Sănătății a oferit institutului încă 10 milioane de lei din fondul de urgență al guvernului pentru a-și moderniza linia de producție a vaccinului antigripal sezonier.

Director de ginecologie „Come Line”

Aurelia Dragic, membru PSD și medic ginecolog, a fost numit director. Prioritatea supremă a mandatului ei, care a durat doar câteva luni, a fost securizarea rețelei de calculatoare, pentru care a plătit 30.000 de euro fără licitație.

Forward Software, o companie deținută de o companie italiană, a primit toți banii pentru a cumpăra echipamente firewall care nu mai sunt utilizabile astăzi.

Angajati, camere ascunse:„Nu poți spune asta domnule, poți doar să dai vina pe Minister, nu pe noi. Dar dacă schimbi miniștri de două ori pe an și directori de patru ori pe an, ce plan de management și continuitate a acțiunii vrei?” Dela, doamna Geech este medic ginecolog și dacă vrei să-i explici ceva, spune ea, — Nu mă lua ca pe un lucru firesc. Evident că nu înțelege.”

Sute de mii de vaccinuri inutile

După afluxul de fonduri, producția a fost reluată. Institutul va furniza 400.000 de doze Ministerului Sănătății pentru sezonul de vaccinare 2013-2014. Prim-ministrul a demonstrat personal prima doză de produse vaccinale.

«Acesta este destinul meu și este și destinul echipei guvernamentale. „Rând pe rând, să ne reparăm toate lucrurile rele care s-au făcut de-a lungul anilor”, spunea atunci Victor Ponta.

Bucuria domnitorului nu durează. O lună mai târziu, Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că vaccinul antigripal nu poate fi vândut publicului deoarece este inutil. Agenția Franceză a Medicamentului analizează produsul și confirmă diagnosticul.

«Experții au stabilit că fabricarea a fost corectă, dar, din păcate, au existat numeroase lacune de tehnologie și procesare în investiția inițială în operațiune. Nu mă pricep la asta, sunt economist de meserie”, a recunoscut Eugen Nicolaescu.

„Cred că cea mai mare greșeală. Nimeni nu este interesat să țină pasul cu evoluția vaccinurilor”, a spus Geza Molnar, fost consilier al ministrului Sănătății.

Au fost demiși Aurelia Drăghici, directorul Institutului, și Marius Savu, directorul Agenției Medicamentului.

Reporter Digi24: De ce l-ați concediat pe domnul Marius Savu de la ANM?

Eugen Nicolaescu: De fapt, cred că este corect că s-a ocupat superficial de modul în care a fost monitorizată producția vaccinului Cantacuzino.

Câteva luni mai târziu, Marius Savu a revenit în fruntea ANM la cererea noului ministru, Nicolae Bănicioiu. Radu Iordăchel a revenit la Cantacuzino după o altă victorie în instanță. O serie de procese și directori au dus la falimentul lui Cantacushino.

In 2014 filiala din Iasi a fost inchisa. După aceea, în 1965, și-a început cercetările revoluționare în medicină. Aici vei gasi, printre altele, vaccinuri tetanos, polidin sau tularemie.

„Nu se poate face acolo, nu cred că se pot face butelii de gaz, darămite produse la fel de delicate și delicate precum vaccinurile. Soluția economică este că în Iași nu există costuri suplimentare”, spune Eugen Nicolaescu.

„Interesul este să-l distrugem și mă tem că Institutul Cantacuzino din București va avea aceeași soartă ca filiala din Iași”, a spus fostul angajat Rodica Hlihor.

Lipsă de timp sau presiune politică?

Într-un ultim efort de a revigora institutul, Departamentul de Sănătate a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să ajute la revizuirea liniei de producție a vaccinului antigripal și la determinarea cauzei întreruperii din 2013.

«Linia de producție este bună, linia de producție poate produce un vaccin bun, dar este nevoie de unele ajustări. Au fost niște erori tehnice, așa că de ce nu ghinion? O ultracentrifugă a eșuat în timpul producției. Va mai trece ceva timp până când această ultracentrifugă va fi reparată și înlocuită cu altceva. Din câte știm, natura nu se odihnește niciodată. Virușii evoluează, bacteriile evoluează, doar creatorii își pot lua o zi liberă. Natura merge cu curgerea”, spune Victor Olsavszky.

Oficial, gafa din 2013 s-a datorat lipsei de timp! Neoficial: Presiunea politică.

Angajati, camere ascunse:„2013 a fost un vârtej de dezvoltare. Cum faci asta atât de repede fără a efectua verificările necesare?”

site incomplet

După ce OMS a inspectat institutul, nu s-a făcut nimic. Doar ministrul Sănătăţii s-a schimbat. De asemenea, auditul intern a identificat nereguli grave în activitățile de management.

Site-ul institutului, de exemplu, a plătit peste 10.000 de euro, dar nu este încă gata. Deciziile de conducere duc la acumularea de datorii și neplata salariilor. Muncitorii au protestat zile întregi la jumătatea anului trecut, după ce salariile le-au fost amânate cu trei luni.

„Regizorul a avut tot felul de sugestii ridicole, absolut nimic concret. Nici Ministerul Sănătății nu credeam că se va implica”, spunea atunci un angajat.

„A venit la acest institut și nu a făcut nimic, iar institutul pe care l-au construit cu Cantacuzino s-a prăbușit”, a spus un alt colaborator.

Anchetele procurorului general

Directorul Radu Iordăchel, care a fost demis de două ori din ordin al ministrului, va pleca de această dată în pace.

„Mă retrag din conducere. Cred că prin recomandările mele (...) mi-am îndeplinit rolul și misiunea pe care am avut-o de la început de a ajuta la salvarea și repornirea soluțiilor institutului”, a spus atunci Radu Iordăchel.

La sfârșitul anului, Parchetul Curții de Casație a anunțat căRadu JodachellAcuzat de abuz de putere în cazurile legate de datoria acumulată a institutului și oprirea vaccinului antigripal.

Potrivit surselor din instanțăAurelia Dragicinculpat in acelasi caz. Anchetatorii din cadrul Procuraturii Generale vor face acest lucrususpiciunea de corupțieEi au cerut, de asemenea, ca ADN-ul să fie inclus în cercetare. Valoarea pagubelor este neclară și nimeni nu vorbește despre asta.

Ce interese au companiile farmaceutice?

Un comitet interministerial dezbate acum de aproape cinci luni soarta institutului.

„La Institutul Cantacuzino, pe lângă o nouă strategie, este un decret care se discută în prezent în comitetul interministerial”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Însă, comisia nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la reorganizarea institutului. Se pare că există multe motive pentru căderea sa.

Angajați, camere ascunse: odată ce beneficiile sunt mari, pharma nu are concurenți. Producem vaccinuri la un anumit preț. Nu poți aduce vaccinuri pe piața din România, care este mult mai scumpă decât a noastră. Dacă costul nostru este de 17 lei pe doză, atunci costul lor este de aproximativ 20 de lei pe doză. Al tău ar fi mai scump dacă am pleca.

Reporter Digi24: 40 de mine.

Cameră ascunsă funcţionar: Da. Acest lucru se întâmplă și cu alte produse pe care le facem. Când am oprit producția, prețurile pentru străini erau foarte mari. Chiar de 20 de ori mai mare.

Reporter: La ce vaccin te referi?

Personal, cameră ascunsă: La tetanic.

„Ce mall se poate construi lângă Casa Poporului!”

Cei care lucrează cu pământul sunt de mare interes.

Angajat, cameră ascunsă: „Un alt interes este imobiliar. Avem o bucată de teren aici chiar lângă Casa Poporului... să construim mai multe facilități comerciale aici! Hotelurile sunt inutile deoarece sunt deja hoteluri în apropiere. Suntem în parcela Da A în Băneasa unde se pot construi mai multe vile! Se gândesc la institut doar când au nevoie cu adevărat, când apar plicuri de pulbere albă: va fi carbon, în curând nu va mai fi carbon. Către Cantacuzino. Dacă pleacă Cantacuzino, unde sunt trimiși? Îl trimiți undeva și, când știi dacă este carbon, probabil că este prea târziu.”

Chiar dacă s-ar relua producția de vaccin, Institutul Cantacuzino s-ar confrunta cu o altă problemă majoră.

Personal, camere ascunse: nu avem gaz metan. O tăiem pentru că suntem datori.

Reporter: Când ați început să editați?

Personal, camere ascunse: Mă gândeam să încep în mai, dar asta este doar o dezamăgire. Putem genera abur și apă caldă și am găsit ceva know-how (...) dar suntem limitați în principal de calorifere... plata eșuează.

„Cel mai rău inamic, ministrul Sănătății”

Anul trecut, institutul a mai suferit o lovitură. din cauza datoriilor catrevârtej, contractul cu casa de asigurări de sănătate este reziliat.

Tot din cauza datoriilor restante, institutul nu mai poate participa la licitatii publice sau la licitatii pentru proiecte europene. După ce aproape toate sursele de venit s-au secat, giganții cercetării medicale românești au fost la cheremul politicienilor.

caLogodnicul Hidden Cam: „În ghilimele unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri anul acesta nu este... Domnul Banicioiu. Într-un fel, toate declarațiile sunt anti-sistem. El folosește „A fost o anomalie pe care a cumpărat-o Seven Thunder.” Academia. I s-a spus că este o anomalie și a repetat-o. L-am cumpărat cu 70 de dolari. Institutul face vaccinuri scumpe, alt scandal, alt criminal. Cazul...acum cumpără vaccinul din străinătate și se schimbă brusc. Nu. .. institutul trebuie să supraviețuiască... trebuie să reziste... trebuie să... sau are un contract principal de doi ani pentru vaccinul antigripal, așa că primește un contract de trei sezoane... Asta înseamnă institutul nu se ridică la înălțimea serviciilor sale poate face mai mult pentru că are deja un contract-cadru.”

De la povești glorioase până la lipsa vaccinurilor pe linia de asamblare.

Institutul Cantacuzino nu poate lăsa decât aproape un secol de istorie bogată. În peste 90 de ani de activitate, aici s-au produs seruri și vaccinuri pentru combaterea bolilor infecțioase. Cercetările au început încă din 1901Ioan Cantacuzino-AbsolventA fost pusă piatra de temelie a Laboratorului de Medicină Experimentală al Facultății de Medicină București. Este inima Institutului Viitorului.

Tot la inițiativa profesorului, regele Ferdinand I a semnat decretul de înființare al Academiei în 1921. Scopul său precis este de a proteja populația de epidemii și epidemii. Cercetarea lui Cantacuzino a fost susținută de stat și finanțată de loteria română.

Încă de la înființare, institutul protejează românii de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie sau scarlatina. În laboratorul său pregătește medii de cultură, soluții magice precum Polydin sau CanastimulVariola a fost eradicată în România.

A continuat să se extindă și să se extindă în anii 1980Până la urmă, au fost realizate aproximativ 300 de produseAcestea includ vaccinuri, seruri, produse din sânge și alte injecții.

După ce a vaccinat milioane de români, inclusiv politicieni, institutul lucrează în mâinile lor de ani de zile.

Anul trecut, creația profesorului Ioan Cantacuzino a fost transferată de la Ministerul Sănătății la Ministerul Educației și Cercetării.

În 2015, el a constatat că institutul avea datorii de 5 milioane de euro, a angajat 500 din 1.600 de oameni în 89 și nu avea vaccinuri pe linia de asamblare.

Șansele de a relua cercetarea imunologică și producția de vaccinuri sunt aproape nule. Miniștrii sănătății nu au găsit o modalitate magică de a aduce institutele la standardele europene. Acordul la care au ajuns directorii ar putea reduce Institutul Cantacuzino la o singură pagină din istoria Studiilor Române.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 16/09/2023

Views: 5879

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.