„Vechiul” Polidin și noul Orostim. Ce fac preparatele imunitare de la Institutul Cantacuzino? (2023)

Orostim este un supliment alimentar dezvoltat de Institutul Cantacuzino cu succes in randul romanilor. Mulți îl compară cu celebra Polidine din trecut pentru că are ingrediente similare, dar există diferențe semnificative între cele două, ne spun experții.

În 2020, la 8 ani de la angajarea celebrului Polidin,Nationalinstitut Cantacuzino in BukarestLansarea unui nou produs de stimulare a sistemului imunitar numit Orostim-HV. Succesul acestui supliment alimentar încă de la lansare se datorează asocierii sale cu cunoscuta Polidine, care a fost produsă în trecut de același institut de cercetare românesc. Ambele sunt imunomodulatoare care ajută la creșterea apărării organismului împotriva infecțiilor, motiv pentru care suplimentul Orostim de la Cantacuzino poartă denumirea de New Polidin.

„Vechiul” Polidin și noul Orostim. Ce fac preparatele imunitare de la Institutul Cantacuzino? (1)

De la modul în care este administrat până la modul în care funcționează, există diferențe semnificative între cele două. Le-am analizat în continuare cu Prof. Univ., Decanul Academiei Farmaciştilor din România. Doctor in medicina. Dumitru Lupuliasa și Dr. Sever Cristian Oană, medic junior medicină de familie, trainer.

Ce este Polidin - vaccin, medicament sau supliment alimentar?

Unicul preparat romanesc Polidin a protejat generatii intregi de copii si adulti de boli in timpul sezonului rece. Născut în laboratoarele de cercetare ale Institutului Cantacuzino în 1966, Polidin a fost vândut în clinici în perioada de glorie între anii 1970 și 2000. Mulți îl confundă cu un vaccin, deoarece este ambalat în flacoane și administrat prin injecție - de obicei chiar înainte de iarnă.

Polidina este prescrisă ca injecție zilnică într-un ciclu de 7 zile. Există două căi de administrare: subcutanată și intramusculară. Prima variantă de management este mai dureroasă. Senzația de arsură intensă pe care mulți oameni o experimentează în timpul injecțiilor este cauzată de o substanță din compus numită fenol.

farmacologic, cum ar fiSe menționează și în prospecteste un preparat imunomodulator si un adjuvant (si deci inrudit cu alte produse) in infectii respiratorii, boli infectioase virale (in special gripa), infectii urinare si genitale si chiar si dupa arsuri extinse.

„La momentul lansării Polidinului, tratamentele nu erau împărțite în medicamente și suplimente. Acesta din urmă nu exista pe atunci, era o categorie mai nouă. Ambele erau droguri. Dacă ar fi să aplicăm toate criteriile farmacologice actuale, ar fi polidina.” sunt încadrate în clasa de medicamente care este apropiată de vaccinuri”, spune prof. farmaceutic Dumitru Lupliasa.

Producția de ser imunomodulator a fost întreruptă în 2012. Odată cu aderarea României la UE, producția de produse farmaceutice și de ser trebuie adaptată la standardele europene. A fost necesară modernizarea circuitului, actualizarea documentației și standardizarea componentelor Polidin - pași atunci imposibili la Institutul Cantacuzino.

(Video) Canaries in the Coal Mine: What We Can Learn about Aging from Survivors of Childhood Cancer

Ne va ajuta Polidinul în timpul pandemiei de coronavirus?

Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, românilor le lipsește „bătrânul” Polidin, pe care mulți îl văd drept un panaceu împotriva COVID-19.

Se numește adjuvant pentru bolile infecțioase virale, în special gripa, dar ne poate ajuta acest imunomodulator cu adevărat să luptăm cu acest nou virus? Polidin nu este un vaccin antiviral. Conține un amestec de 13 suspensii bacteriene inactivate termic: diverși streptococi, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae (o bacterie care poate provoca pneumonie, meningită sau infecții ale tractului urinar) și Neisseria catarală (provoacă infecții respiratorii).

Scopul serului este de a declanșa un răspuns imun care formează o linie de apărare împotriva bacteriilor enumerate în prospect. Nu poate fi considerat un antibiotic deoarece nu este capabil să distrugă bacteriile sau să le oprească creșterea, dar poate crea imunitate împotriva lor.

Nici măcar Paulinevaccinul antigripal, deoarece nu conține o tulpină atenuată a virusului gripal sau orice altă formă a virusului. Virușii corona lipsesc, de asemenea, din formula Polidin.

dr Sever Cristian Oană explică mecanismul prin care dezvoltăm imunitatea împotriva microbilor: „Pentru ca celulele noastre sanguine să poată produce anticorpi împotriva virușilor sau a altor microbi, trebuie să intre în contact cu ele. Anticorpii sunt foarte specifici și nu intră în contact cu microbii.” „Organismul nu poate produce acești anticorpi. Este ca un computer: are nevoie de informații pentru a crea un alt program. Nu există imunitate universală la viruși. Este specific.”

Institutul Cantacuzino a anunțat în 2018 că va relua producția de Polidin împreună cu Cantastim (un alt imunomodulator binecunoscut) și vaccinuri antigripal. Acești pași au început abia în 2020 și vor trece câțiva ani până când aceste produse vor ajunge pe piață.

„Noul Polidin trebuie testat conform reglementărilor foarte stricte ale Agenției Europene pentru Medicamente. Apoi vedem dacă trece testul de eficacitate.”

dr Sever Cristian Oană, Rezident Medicină de Familie, Trainer

Ce conține Orostim-HV von Cantacuzino

Suplimentele alimentare lansate de Institutul Cantacuzino în noiembrie 2020 nu sunt formulări noi. dr Sylvia Hoişie este considerată „mama lui Polidin” şi deţine brevetul de inventator pentru un produs similar celui lansat astăzi. În 1985, Sylvia Hoişie a început cercetările asupra unei formulări farmaceutice orale pe care a numit-o Orostim.

(Video) What You Should Know About Progression in MPNs

Partea de „rețetă” a vechiului Immunomodulator poate fi găsită în noul Immunomodulator: ambele conțin 15 tulpini microbiene. Patru ani mai târziu, Orostim a primit aprobarea de reglementare și a intrat în producție în 2000. Capacitatea de producție a Institutului Cantacuzino este atât de mică încât este dificil să găsești pe piață acest preparat deoarece este disponibil doar în câteva farmacii din marile orașe. În 2012, Institutul Cantacuzino a încetat să mai producă toate formulările.

În 1989, Sylvia Hoişie a publicat într-un jurnal profesionalRezultatele cercetărilor de laborator Orostim, pe care el îl numește „imunomodulator oral polimicrobian”. Datele au arătat că nu a fost toxic pentru șoarecii de laborator și nu a provocat modificări semnificative ale parametrilor biologici (hemoleucograma, proteinele serice etc.).

Formula originală a lui Orostim a fost îmbunătățită.În compoziția suplimentelor alimentareAcum „reînviat”, a fost adăugată o pulbere de extract de orz verde pe lângă combinația de fragmente bacteriene, Orostim-HV.

  • Praf de orz verdePotrivit cercetătorilor Cantacuzino, este una dintre cele mai bogate surse de hrană verde și conține nutrienți importanți necesari celulelor umane: proteine, celuloză, vitamine din grupele A, B, C, E, K, oligoelemente și oligoelemente (Ca, Mg). , Cu, Zn, Mn, K, Fe), clorofilă, enzime SOD – superoxid dismutază.

Orzul verde este ingredientul cheie într-un alt produs popular brevetat de Institutul Cantacuzino numit SOD NATURAL. Este un supliment alimentar lichid ambalat in fiole ce contin suc de orz 100% natural cu proprietati antioxidante.

  • Acest supliment alimentar conține asemenea polidinăreziduuri bacterieneStimularea direcționată a sistemului imunitar. Mai au două în compoziția Polidinului și anume: Staphylococcus aureus 92, Staphylococcus aureus 94, Streptococcus pyogenes 523, Streptococcus viridans 813, Streptococcus pneumoniae 558, Streptococcus pneumoniae 558, Streptococcus pneumoniae 558, Energia Coccus1, Energia Coccus1, Energia Coccus1 ces 509 , Moraxella catarrhalis 177, Haemophilus influenzae bucuresti, Klebsiella pneumoniae 507, Klebsiella pneumoniae 52204, Escherichia coli 508, Escherichia coli Bacillus 262, Serratia marcescens Bucuresti.

În formularea suplimentului alimentar sunt folosite tulpini locale de bacterii din București, care ar trebui să confere produsului o mai mare specificitate și astfel să-i sporească eficacitatea.

Orostim-HV și COVID-19. Este prevenire sau tratament?

S-a raportat că produsele imunomodulante fabricate în Cantacuzino au proprietăți antioxidante și imunostimulante, crescând rezistența organismului la infecții.începe traficul.

Producătorul recomandă utilizarea în perioadele în care există risc de infecții respiratorii, la persoanele care lucrează în comunități cu o susceptibilitate mai mare la boală, la copiii cu infecții respiratorii recurente și la vârstnicii cu sistemul imunitar slăbit.

Orostim-HV al lui Cantacuzino este disponibil în versiuni pentru copii și adulți în diferite concentrații în funcție de vârstă. In functie de numarul de capsule, pretul variaza de la 25 la 80 lei/sticla.

(Video) Traditional Plant Knowledge: Old Wine in New Wineskins? - Prof. Pieroni

Pot preveni și suplimentele alimentare fabricate de Cantacuzino?Infecția cu COVID-19? „Ar putea ajuta la creșterea imunității generale, dar asta nu înseamnă că este neapărat bun împotriva COVID-19. Întărește imunitatea și protejează, dar fără studii clinice care să arate beneficii, este greu de spus”, a spus profesorul dr. Fermă . Dumitru Lupliasa.

În plus, fișa de informații precizează: „Acest produs este un supliment alimentar și nu are scopul de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni vreo boală”.

Acest produs nu conține componente virale, dar poate preveni infecțiile respiratorii cauzate de bacterii cauzate de streptococi, stafilococi și altele. Cu condiția ca fragmentele bacteriene să nu fie inactivate de acidul gastric.

„Pentru a fi absorbite după administrarea orală, aceste bacterii trebuie protejate în capsule cu acoperire enterică (n.r. – acoperite enteric) – astfel încât să nu fie descompuse în stomac, ci în intestinul subțire.”Stilul de management spune adesea totul. Unul se administrează subcutanat sub formă de injecție, celălalt pe cale orală. Daca substantele continute in compozitie nu sunt protejate, unele dintre ele pot fi inactivate in sucul gastric si atunci produsul nu va mai fi eficient. ", explică profesorul Lupuliasa. Știm că Orostim folosește capsule de gelatină, dar nu știm dacă sunt acoperite enteric.

«Pe lângă digestie, acidul gastric ne protejează și de infecțiile din tractul digestiv, împiedicând bacteriile să treacă prin bariera gastrică. "

dr Sever Cristian Oană, Rezident Medicină de Familie, Trainer

De ce este Polidin un supliment alimentar?

De ani de zile, românii sperau că „vechea” polidina, inventată la Institutul Cantacuzino, va reveni pe piață, dar va dura cel puțin doi ani pentru a o produce și, mai ales, pentru a o aproba ca medicament.

În schimb, versiunile de suplimente alimentare pot fi disponibile într-o perioadă mult mai scurtă de timp.

„Licențiarea suplimentelor alimentare se face prin depunerea declarațiilor la Ministerul Sănătății sau Institutul Producătorilor Ecologici. Producătorii trebuie doar să enumere ingredientele din suplimentele lor alimentare și diverse surse de literatură pentru a arăta beneficiile substanțelor conținute în ingrediente. De exemplu, flavonoidele din.” „Planta X sunt antioxidanți buni”, a spus profesorul Dumitru Lupuliasa.

O licență de vânzare a suplimentelor alimentare poate fi obținută în câteva zile. În schimb, produsele farmaceutice necesită studii clinice de siguranță și eficacitate.

Trimiteți cererile de licență laAgentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale Romane, Întregul proces de aprobare a durat mai mult de 2 ani.

„Taxa de licență pentru medicament este mult mai mare pentru că analiza este mai complexă. În unele cazuri, sunt procesate și probe de laborator.”În cazul suplimentelor alimentare se verifică doar documentele, nu se fac studii clinice. Ele nu sunt obligatorii înainte de introducerea suplimentelor alimentare pe piață“, prin care Prof. Pharm Dr. Este amintit Dumitru Lupliasa.

Orostim-HV von Cantacuzinoexista si unele contraindicatii

La acel moment, nu existau contraindicații și efecte secundare enumerate pe prospect pentru polidină. Cu toate acestea, acest lucru se datorează faptului că a fost studiat în principal în experimente de laborator și astăzi sunt necesare mai puține studii clinice mari.

Cu toate acestea, suplimentul alimentar Orostim-HV de la Cantacuzino are unele contraindicații importante.

Nu trebuie administrat de persoane (copii și adulți) care au intoleranță la lactoză sau sunt alergice la oricare dintre ingredientele produsului.boala autoimuna,tumoare maligna, tuberculoza, SIDA, sindromul de malabsorbtie, insuficienta renala si insuficienta hepatica.

De asemenea, nu trebuie luat concomitent cu corticosteroizi sau alte imunosupresoare.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated: 09/08/2023

Views: 5883

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.